Ytterdörrar är bokstavligt stängda men bildligt öppna

28 april 2021 jonas_olsson

Vad säger egentligen en ytterdörr? Den stängda dörren till det lokala köpcentret fem minuter efter stängningsdags på julafton säger en hel del åt den som var ute i sista minuten med att köpa en julklapp till sin partner. “Var ute i god tid”, säger den. En stängd ytterdörr kan också säga en hel del till den som råkat bli utelåst. Retfullt säger den att “du får skylla dig själv för att du supit bort dina nycklar, nu får du sova i trapphuset istället”.  

Men en ytterdörr behöver inte vara stängd och otrevlig. Den kan också vara öppen och därmed välkomnande, varm och vänskaplig. Dörren kan till exempel stå öppen för en hungrig, ensam och frusen stackars vandrare.  

En öppen ytterdörr skulle betyda otroligt mycket för den som inte har någonstans att ta vägen. Som bara behöver tak över huvudet för en kväll och en natt. I den bemärkelsen har ytterdörren, och huruvida den är öppen eller stängd, en avgörande betydelse. 

 

Kallt med öppna dörrar

Nu ska du dock inte missförstå textens sensmoral i för hög utsträckning. Det är klart att du vill att dina ytterdörrar ska vara stängda, om du tolkar ytterdörrar ur ett helt och hållet bokstavligt perspektiv. Det är väl trots allt vad de egentligen är till för om man ska vara ärlig. 

Det går förstås inte att ha en ytterdörr ståendes öppen tjugofyra timmar om dygnet bara ifall någon stackare eventuellt skulle komma förbi och behöva ha lite mat och logi. 

Det skulle bli kallt och outhärdligt. Inte minst i ett land som Sverige där det regnar, blåser eller snöar ungefär hela tiden. Däremot kan du alltid vara beredd på att öppna dörren om någon skulle knacka på. Det är inte alltid Jehovas vittnen som vill sprida glada budskap om Gud. Ibland är det någon som faktiskt behöver hjälp.  

Fler nyheter