Loading...
marmor

Välj sten till ditt nya kök

Välj sten till ditt nya kök

Man kan inte annat än att bli en smula avundsjuk på hur andra har inrett sina kök. För kontrasten mellan det egna, av barn något härjade, och av ålder slitna köket och det man ser i tidningar är stor. Man kan inte heller gardera sig mot detta, för det är omöjligt att slå upp en livsstilstidning utan att råka på bilder av överdådigt eleganta kök där skenet från de formgivna lamporna reflekteras av de högglanspolerade bänkskivorna.

Avundsjukan förstärks ytterligare när man tvingas se den ena tv-reklamen efter den andra om nya kök. Kök som är lika stora som hela det radhus man bor i. Det skulle vara förbjudet, tänker man.

Billigt med nytt kök

Men stopp ett tag! Du kan också få ett nytt kök. Ja, få och få – du ska så klart betala för det, men det är ofta en investering som lönar sig på många sätt. För det första slipper du att i fortsättningen känna ett sting av avundsjuka när du ser reklam i tidningar och tv. För det andra försvinner barnens märken och hundens spår som dagg för solen. För det tredje får du ett modernt och praktiskt kök som ger dig chans att leva ut dina drömmar som stjärnkock.

Om köksskåpen är hela och något sånär snygga, kan du nöja dig med att bara lägga nya bänkskivor och skaffa ny armatur och disklåda. Välj i så fall bänkskivor av sten. De bryter elegant mot det svenska tänkandet med laminat och rostfritt. Väljer du marmor får du ett underlag som är världsklass när det gäller bakning. Fråga bara en riktig pizzabagare i Neapel. Där är det endast marmor som gäller. Men var beställer du marmor till bänkskivorna? De ska ju sågas till för att få plats mellan högskåpen, och den vid disklådan ska förses med urtag för kran och disklåda. Det klarar du ju inte själv, även om du har hela garaget fullt av verktyg.

Stort urval

En av leverantörerna finns i Kumla, lite söder om Örebro. Det är en trakt med gruvhistoria för bygden är full av brott och gruvor, så det är en helt naturlig plats för ett företag som levererar stenmaterial till köksbänkar. Perssonsten – http://perssonsten.se/ – har hela 13 varianter av marmor, t.ex. Kolmårdsmarmor som är lätt grönaktig, Brännlyckemarmor som är mera grå eller Rosso som är en röd marmor.

Marmor sågade till bänkskivor kan kosta allt mellan 2000 och 4000 kr per löpmeter. Du får ett exakt pris som du sänder en skiss med måttuppgifter och övriga önskemål. Vid beställning får du upplyst leveranstid och skivan eller skivorna kommer klara för montering. Tänk på att marmor är tungt, så be ett par kompisar hjälpa till när skivan eller skivorna ska på plats. Efteråt bakar du ett par goda pizzor och servera kalla öl …