Vad innebär en auktion?

24 oktober 2019 admin

Auktion är en form av försäljning och köp. Den börs budgivning där varje person som vill köpa varan anger ett pris som denna har råd med. Anges det inget högre pris är köpet fullbordat. På en auktion kan man sälja och köpa allt från böcker till fastigheter.

 

Auktioner kan sträcka sig över olika tidsperioder. Om det handlar om en fastighetsauktion, kan den vara i flera veckor. En budgivning om olika föremål varar längst några timmar.

 

Idag är det, precis som förr i tiden ganska vanligt med bokauktioner där gamla böcker säljs till köps. De första kända bokauktionerna i Sverige ägde rum 1664 i Stockholm, sedan dess har den formen av försäljning bevarat sina traditioner. http://www.norrauktion.se/ är en auktion i Luleå som erbjuder budgivning med både böcker och föremål.

 

 

Varifrån kommer föremålen?

 

Som sagt kan en auktion omfatta olika kollektioner och föremål. Oftast handlar det om vintage möbler, kläder, böcker och antikviteter.

 

Föremålen kommer från privatpersoner man kan också vara delar av dödsbon eller konkurser. De sista två lät inte så upplyftande direkt men auktioner samlar i sig saker från olika håll.

 

Föremålen i en auktion annonseras ut innan den påbörjas.  

 

Vad kostar det?

 

En auktion tar oftast inget inträde med andra ord finns det ingenting du måste betala för att gå på en auktion. Däremot är det bra att ha sparade pengar för att ge bud ifall du vill köpa en bok eller annat föremål som du gillar.

 

Det är oftast väldigt spännande att närvara på en auktion. Man vet aldrig hur priserna kommer att utvecklas och ifall man har råd med något föremål av de erbjudna kollektionerna. Det är inte alltid säkert att man går ifrån en auktion med sakerna man velat ha. Någon annan kan ange ett högre bud och köpa sig en fin vas, tavla eller gammal bok.

 

Fler nyheter