Slipp huvudvärk på kontoret

23 december 2019 Mikael_Barani

Har du någonsin känt hur tyst det blir när ventilationen stängs av på jobbet? Man tänker inte på det förrän det är borta. Annars är man vad vid det där svepande ljudet, men när det tystnar så märker man hur mycket det faktiskt har låtit.

Det är lite som att bli av med en lågt molande huvudvärk. Kroppen spänner sig säkerligen någonstans under tiden, medan ventilationen är på. Hjärnan gör det garanterat eftersom det måste sålla bort ljudet ur ditt medvetande. Men när det tystnar är det som att hela kroppen bara slappnar av.

Någonstans måste ljudet ändå påverka vårt välmående och vårt förmåga till att fokusera oss på det vi gör. Hjärnan har ju, precis som allt annat, en begränsad kapacitet. Måste den hela tiden använda en del av den kapaciteten till att se till att du inte bryr dig om ett ljud – ja då måste din effektivitet gällande något annat dras ned.

Dagens kontor med öppna kontorslandskap har ju också just visat sig vara riktiga energitjuvar. Ett sätt att komma runt detta är förstås att ha öronproppar eller hörlurar. Att isolera sig själv är ju lite som att skaffa sig ett eget kontor, fastän man sitter mitt bland alla andra.

Är man orolig för hur det kan se ut, eller rättare sagt låta, på ens eget kontor så erbjuder Jupiter Akustik så kallade akustikmätningar i Skåne. Med professionell personal och lika proffsig utrusning mäter de ljudnivåerna på företaget i fråga. På så sätt kan man skaffa sig en helhetsbild över hur situationen är på kontoret.

Vill man sedan gå vidare så är nästa steg att skaffa ljudbuffrar och liknande för att se till att dämpa ljudet inne i lokalen. 

När arbetsmiljön är lugnare så kan hjärnan fokusera sig på annat. På så sätt så trivs de anställda bättre och kan prestera mer. 

Fler nyheter