Skydd av material

14 maj 2020 patrick_pettersson

Färg är inte enbart en inredningsdetalj som framkallar känslor och skapar harmoni eller spänning. Med färg skyddar man också materialet som man målar på. Det gör att ytan kan bli både tålig mot väta och resistent mot mögelangrepp eller skador. Eftersom färgen kapslar in materialet så är det färgen som tar smällen, och därför är det mycket billigare och enklare att måla om ett material istället för att renovera eller byta ut det.

 

Lack, olja eller vattenbaserat

Målare har en vid kunskap om material och om hur man behandlar dem på bästa sätt. Det är stor skillnad på färger som lägger ett lock på och färger som andas, och ibland kan det ena skada och ibland kan det andra göra det. Därför är det oerhört viktigt att man tar hänsyn till vilket material man ska måla och om det har varit behandlat på något sätt tidigare. Att exempelvis försöka måla med en lackfärg på en yta som varit inoljad är en svår ekvation, eftersom färgen har svårt att bita fast ordentligt i materialet då. Det finns även färg som är mer lämpad för inomhusbruk eller utomhusbruk och färg som passar i olika rum, som kök och badrum. Men anlitar man en målare så är detta en välbekant kunskap.

Yrkeskunskap på bästa sätt

Om man vill måla en yta precis som en målare, ska man ha rätt verktyg och börja med att slipa och rengöra ytan ordentligt. Se även till att ytan är dammfri. Att måla på en oren yta är detsamma som att kasta arbetet i sjön, så förarbete är a och o. Se även till att ytan är helt slät och var noga med att fylla i hål med spackel. Om föreskriften säger att man ska grundmåla så gör det. Måla gärna täckfärgen två gånger för att få ett djup och den absolut bästa möjliga täckningen.

Fler nyheter