Karlstads bästa plattsättning

20 oktober 2021 lily_hansen

editorial

Kakel och klinker är mycket populära ytskikt i såväl bostäder som i andra miljöer. Det är ett ytskikt som är hårt och som dessutom är mycket tåligt. Och det är även ett ytskikt som ses som mer gediget och lyxigt än exempelvis plastmattor. Kakel och klinker är det som man jobbar med ifall man sysslar med plattsättning i Karlstad och kan anses vara proffs på det. För plattsättning är en ganska svår konst.

När man talar om plattsättning så menar man alltså kakel och klinker, och även mosaik. Men det kan vara mycket olika typer av plattor som man ska jobba med. Det kan vara tillverkade material eller rena stenmaterial som marmor eller skiffer. Och plattorna kan vara alltifrån liten mosaik till plattor som är stora som en människa. Det innebär också att tekniken därför skiljer sig åt markant mellan de olika typerna av plattor och även de olika storlekarna.  

 

Hörn och rör att jobba runt

Livet som plattsättare hade varit enklare ifall alla ytor hade varit släta och raka. Och ifall man endast hade satt plattor på golvytor. Men som plattsättare måste man även jobba runt utmaningar som hörn och rör. I de fallen finns det verktyg där man kan såga eller borra i plattorna. Det är även den tekniken man använder sig av ifall man måste kapa en platta som är för bred eller för hög för att passa på sin plats.

En plattsättare har även en teknik för hur man ska lägga plattor så att det blir så snyggt som möjligt. Har man exempelvis en duschkabin så ska man alltid börja med hela plattor inuti den, och sedan ta de kapade plattorna så nära ingången som möjligt. Det är ett knep som gör att plattorna ser snyggare och mer välplacerade ut eftersom man lägger märke till rummet mer när man går in i det. 

Fler nyheter