Inspiration för gröna fingrar

04 januari 2020 jonas_olsson

Älskar du sedan länge att påta i din trädgård och njuter av hur varje ny säsong har sina sysslor? Eller är du kanske en av många som precis upptäckt hur fantastiskt roligt det är att så, ta hand om och skörda sina egna växter? Utrymme för trädgård och odling har blivit något av det viktigaste nya husägare letar efter. Många tror att det beror på paret Mandelmanns enorma popularitet och deras förmåga att inspirera. Oavsett om intresset har funnits sedan länge eller är nyfunnet, så innebär ett trädgårdsintresse en ständig jakt på vackra blommande växter, dekorativa buskar och fruktträd.

 

Rosor, perenner och träd

Har du det minsta intresse för växter och vill få hjälp och råd från de mest trädgårds kunniga är det hetaste tipset att bege dig till en av Sveriges många handelsträdgårdar. Handelsträdgård, eller plantskola som det också kallas, är en gård som planterar och säljer olika sorters trädgårdsväxter. De flesta har öppet nästan hela året om och deras utbud följer trädgårdens säsonger. Här hittar du de där udda rosorna du letat efter, fruktträdet du länge velat plantera och alla blomlökar du behöver inför planteringen. På många gårdar säljs det även trädgårdsdekorationer, trädgårdsverktyg och marktegel.

Möt generationer av kunskap

Om du känner dig överväldigad och vilsen i myllret av plantor, behöver du inte oroa dig. Du kan lita på att de som arbetar på gården har stenkoll och kan guida dig rätt, utifrån dina förutsättningar. Många drivs som familjeföretag, där gedigen kunskap förs vidare från generation till generation. En del handelsträdgårdar åker man förbi på väg till ett annat resmål, men en hel del är även värda en omväg. Det är en grön njutning att besöka en handelsträdgård, men stanna inte bara på fastlandet, utan se till att besöka Sveriges öar, som också har några av de mest omtyckta gårdarna.

Fler nyheter