Grönare gräs än hos grannen

17 april 2019 Leif Ericson
Grönare gräs än hos grannen

Hur är det? Är gräset grönare hos grannen? Och vad tycker du om det, om du nu ska vara fullständigt ärlig? Det kan väl gå an, där det finns en skymmande häck eller ett högt plank mellan tomterna så att du slipper se hans gräsmatta. Men det är ju lite osvenskt, så du har säkert ett cirka 90 cm högt staket in till grannen eller en låg häck. Du kan ju kompensera genom att skaffa en högre flaggstång, men då är risken att grannen hänger upp en längre vimpel. Denna form för ”lek” mellan vuxna är oerhört vanlig i våra villakvarter och stugområden.

Men hur kommer det sig att grannens gräs är grönare? Antagligen för att han har skött sin gräsmatta bättre och gett det optimala förutsättningar. Men hur får du en fin, färdig gräsmatta? Det börjar redan när gräsmattan ska planeras. Den yta som ska bli gräsmatta ska undersökas noga och allt ogräs tas bort. Hyr sedan en jordfräs och bearbeta området ett par gånger innan du låter jorden vila några veckor. Passa på att rensa ogräs medan jorden vilar. Det underlättar senare när gräset kommer upp.

Om jorden är lagom fet är det nu dags att blanda den med mull, torvströ och lite sand. Till det behöver en jordfräs, så du måste hyra en maskin ännu en gång. Den sista gången. Det är också klokt att gödsla jorden och att blanda lite kompost i den. Men kolla så att inte komposten innehåller ogräs!

Nästa steg är att skapa en jämn yta efter att fräsen har bearbetat jorden. Det innebär att hela området ska krattas så att stenar (stor och små) försvinner tillsammans med eventuella rötter och annat som inte hör hemma i en gräsmatta. Krossa jordklumpar och kratta ut dem. När du är klar kan du köra tillbaka med jordfräsen och hyra en vält. Det är lite proffsigare med en vält jämfört med att stampa hela området med dina fötter. För att jorden ska sätta sig är det klokt att vattna, men inte för mycket. Det får inte bildas lera.

Det är allra bäst att så gräsfrö på hösten när marken är varm, men du kan göra det även tidigare. Luckra jorden lite innan du sår fröna, ev. med en spridare. Nu behöver du välten igen för hela området ska bearbetas så att fröna verkligen ligger i jorden och inte riskera att blåsa bort.

Puh – det tar sin tid att anlägga en gräsmatta och du är inte klar ännu. För nu ska du vattna eftersom jorden inte får torka ut. När gräset kommit upp några centimeter kan du gödsla försiktigt och eventuellt klippa det, men klipp inte gräset kortare är 3–5 cm den första tiden.

Fler nyheter