Gå inte mot strömmen – håll elanläggning i trim

12 februari 2020 lily_hansen

Att elektricitet är farligt är något som vi får lära oss väldigt tidigt i livet. Inte peta i vägguttag och inte rycka i elsladdar. När man är liten handlar det elskydd man själv är ansvarig för att helt enkelt inte peta på elprylar. Men är man fastighetsägare är ansvaret ett annat. Då är man själv ansvarig för att hela elanläggningen fungerar säkert och riktigt. Och att bedöma en elanläggnings kondition är inget för amatörer. För att säkerställa att allt är som det ska får man vända sig till proffs.

 

Vad hör till elanläggningen?

Det korta svaret är allt som skickar ut eller tar emot elektricitet. Det lite längre svaret är allt som är fast installerat i fastigheten. Vägguttag hör till anläggningen men inte den snygga kökslampan, platt TV:n eller julbelysningen. Någonstans i fastigheten sitter det även en elcentral. Den här ingår också i anläggningen. Den är av varierande storlek beroende på hur stor fastigheten är. Från villans lilla elcentral i källaren till kontorhusets elhall stor som en sal. Ledningarna i väggarna är även de delar av din elanläggning. Liksom vissa former av fast installerad belysning i till exempel kök och våtrum.     

 

Ordna med besiktning

Besiktning av elanläggningar är som sagt ett jobb för proffs. Det man ska tänka på när man letar besiktningsfirma är att de ska vara auktoriserade. Då vet man att de besitter de kunskaper och den kompetens som krävs för att utföra en säker besiktning. Nordströms El är ett av de företag som erbjuder lösningarna som behövs när man letar elbesiktning i stockholm. För ha sin elanläggning besiktigad och i form är inte bara viktig för säkerheten i fastigheten. Det är även viktigt för att försäkringar och liknande ska gälla fullt ut. Så se till att din elanläggning surrar och går som den ska och boka en besiktning idag.

Fler nyheter