När ska du byta fönster?

17 april 2019 Leif Ericson
När ska du byta fönster?

Vilken funktion har egentligen fönster för en villa eller lägenhet? Många är benägna att svara, att fönstren är husets visitkort – en kliché man också använder om ytterdörren (för det är dörren som hälsar gäster välkomna). Visst kan fönstren betyda mycket för utseendet, något man kan förvissa sig om genom att åka en sväng i de närmaste kvarteren. Några fönster har utformats helt i stil med villans arkitektur, medan andra borde få alla med känsla för arkitektur att be om ett allvarligt samtal med villans ägare. Men det är inte bara villaägare som missar samspelet mellan fasad och fönster. Det gör sannerligen många fastighetsägare också.

Fönstren betyder alltså mycket för hur man ska uppfatta fasaden, oavsett om det är en villa eller större hus med flera lägenheter. Vi får emellertid inte glömma hur viktiga fönstren kan vara för ljusinsläpp, för vädring och till och med för evakuering. Men fönster betyder också mycket för vår energihushållning. Beroende på vilken typ av fönster man har valt, så släpper de ut en del av värmen från bostaden. Ju flera fönster och desto större glasarea fasaden har, desto viktigare är det att resten av fasaden är välisolerad. Rent övergripande gäller Boverkets byggregler om energihushållning, men det är svårt att som privatperson räkna ut hur stora fönster man får montera.

Energi kostar pengar

För de allra flesta är dessa regler inget problem, eftersom vi bor i redan uppförda bostäder, men det kan ändå vara intressant att sätta sig in hur mycket energi och därmed värme ett fönster släpper ut. Fönster håller ju inte evigt och som ägare av en bostad vill man givetvis hålla ner uppvärmningskostnaden.

Kolla dina fönster! Är de av den kopplade typen, där bågarna kan delas och innehåller de endast ett glas i varje båge? I så fall har de svårt att hålla kvar all värme inomhus! Energieffektiva fönster kännetecknas av bland annat en ganska kraftig båge och av flera glas, ofta upp till fyra glas i samma båge. Dessa fönster kallar vi isolerglasfönster, termofönster eller bara isolerfönster. De finns i ett stort antal varianter, exempelvis med särskild solfilm, ljuddämpande glas eller glaspaket med plastram etc.

Nästa gång du ska byta fönster bör du kika närmare på de moderna varianter som är tillgängliga. Kontakta gärna en arkitekt för goda råd, delta i ett debattforum på nätet eller fråga några tillverkare vad som kan rekommenderas till just din bostad. Ett gott råd är att byta fönster cirka vart 10:e till 12: år för att de ska vara energioptimerade.

 

Fler nyheter