Höstens fantastiska färgkavalkad

07 oktober 2019 admin

Färgpaletten på trädkronorna är i full skiftning just nu. Bladen går i spannet från sommargrönt till höstgult, där det senare såklart hela tiden vinner allt mer mark. Det känns på något sätt som en sista gåva från naturen innan tillvaron går in i brunt och svart: ”Här kommer en stänk av det bästa jag har för att pigga upp inför färglösheten!”

Sedan kommer förstås vintern med sitt vita täcke, men fram tills dess – i det där slaskiga glappet – så får man göra sitt bästa för att hålla uppe nivåerna av serotonin i kroppen. Faktiskt är ett enkelt ”hack” att se till att ta högdoserande d-vitamin. Vi snackar om ett par tusen så kallade internationella enheter (ibland står det iU på förpackningen, international Units). Det är ett enkelt sätt att se till att kroppen får solljus även på vintern. D-vitamin bildas annars av huden när den utsätts för solens ljus under de ljusa sommarmånaderna. 

Hösten är annars en tid för kontemplation och reflektion. Där våren och sommaren har en mer aktiv prägel så reser vi nu inåt i oss själva. Speciellt i våra nejder när det redan nu börjar bli minusgrader om nätterna.
Det är då vi sätter oss med en kopp te i handen och stirrar ut genom fönstret. Kanske upptäcker vi att det finns en del att göra i trädgården, med alla löven som faller ned. Men vi fick i varje fall trädtopparna kapade i somras efter besök av en arborist från Rangloaxe.

Lite färre löv att kratta under de kommande veckorna, med andra ord.

Sedan går trädgården i dvala över vintern. Bara att hoppas att det blir mycket snö i år.
Rönnbärsträden har ju varit tunga av bär under de senaste månaderna. Det ska ju vara ett gott tecken på en riktigt kall vinter. 

Bara att hoppas så att man får god användning för all ved som laddar inför braskvällarna.

Fler nyheter