Konsten att buda på auktion

23 april 2020 lily_hansen

Att köpa saker på auktion är en konst och det är lätt hänt att man dras med i budgivningen. Därför är det viktigt att redan innan auktionen startar ha bestämt sig för hur mycket man som mest vill betala för föremålet. Självklart ska man även ha undersökt det innan visningen ifall det är trasigt eller har andra skador. Föremål och möbler säljs i det skick de är i på auktion och man kan inte komma i efterhand och häva köpet om man känner sig besviken. Skador och defekter brukar även vara beskrivna i auktionskatalogen. Var därför noga med att läsa på ordentligt innan ni budar.

 

Gamla möbelklassiker

Många av våra möbelklassiker har producerats under lång tid och säljs idag på auktion. Förutom att ha koll på design och namn kan det även vara bra att ha koll på var möblerna tillverkades och vilket år så att man är säker på att man inte köper en relativt nytillverkad möbel. Utropspriset, som är det pris man startar med då man budar, baseras på den värdering av föremålet som gjorts inför auktionen. Det är viktigt att se utropspriset som en guidning på auktionshusets uppfattning av värdet men det är den egna ekonomin som ska avgöra hur mycket man ska buda.

 

 

Fynd görs lättare i mindre städer

Det finns många olika auktionshus i våra städer men även ute på landet. Flera av dem har även sina utrop upplagda på nätet och man kan buda på föremål digitalt. Man kan ännu göra en hel del fynd då man handlar på auktion i alla fall om man har möjlighet att söka sig utanför storstäderna. På landet eller i de lite mindre städerna är priserna ofta lite lägre än inne i de stora städerna. Auktion i Luleå är ett bra exempel där man ofta kan fynda designmöbler från 50-, 60-, och 70-talet.

Fler nyheter