Arborist – en kunnig trädfällare

12 april 2019 Leif Ericson
Arborist – en kunnig trädfällare

Nedskärningar drabbar enormt många företag trots att vi i 2019 upplever ett uppsving i konjunkturen. Beklämmande ofta är det någon i ens närhet, släkting, granne, föreningskompis etc., som fått det bistra beskedet att man tyvärr tvingas låta personen gå. Det låter ju lite bättre än att säga att någon fått sparken. Du har kanske själv har hamnat i den situationen?

Även om den uppsagde får lön ett antal månader, så räcker pengarna inte så långt. Det är ju allt för få av oss som får så kallat avgångsvederlag på flera miljoner. Men vad ska framtiden innebära? Har du tänkt sadla om och skaffa ett nytt jobb i en ny bransch? Det är inte alla som har möjlighet till det, men det finns trots allt en del yrken med låg eller ingen arbetslöshet och med löner som kan försörja en familj.

Ett av dessa är arborist, ett tämligen ovanligt ord. Namnet kommer förstås från latin, där arbor betyder träd och det skvallrar om vad yrket går ut på. En arborist är en person som vårdar träd. Inte sådana som växer i skogen – dessa håller jägmästaren ett öga på – utan träd som finns i bebyggda områden. Alltså i parker, privata trädgårdar och andra ställen i våra tätorter. Arboristen ser till träden trivs genom att beskära, sortera, kolla samt behandla skador och sjuka grenar. Även fällning ingår i uppgifterna.

Inte ha höjdskräck

Det duger inte att ha höjdskräck om man ska arbeta som arborist, för en del av arbetet kan innebära beskärning på höga höjder. Tack och lov för att man har uppfunnit säkerhetsselar och linhissar, för dessa gör det möjligt att på ett säkert sätt ”klättra” i träd utan att göra skada.

Utbildningen bör starta redan på naturbruksprogrammet på gymnasiet, men även Komvux ordnar motsvarande utbildning. Den slutliga utbildningen arrangeras av yrkeshögskolor. Det finns även utbildning till arborist utomlands. De flesta inom yrket har börjat som lärlingar och via kurser skaffat sig teoretiska kunskaper. Om du är nyfiken på hur det är att arbeta som trädvårdare kan du kontakta någon som arbetar inom yrket, t.ex. Rangloaxe, eller söka via Google.

Det finns för närvarande ingen arbetslöshet inom yrket och medellönen ligger runt 27000 kr.

Fler nyheter